Osteopathie als ondersteuning bij COVID-19 revalidatie

Axel Staps D.O.-mro, osteopaat

Hoe osteopathie een bijdrage kan leveren aan de revalidatie van ex-corona patiënten.

Wat is COVID-19 en wat doet het in het lichaam

COVID-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe Corona virus en één van de belangrijkste symptomen, de meest levensbedreigende, zijn de ademhalingsmoeilijkheden. Het zijn vaak deze ademhalingsmoeilijkheden die leiden tot ziekenhuisopname en in kritieke gevallen tot opname op de intensive care. Op de i.c. worden patiënten vaak in een coma gehouden en mechanisch beademd. Daarnaast wordt medicamenteus alles uit de kast getrokken om (de gevolgen) van het virus te bestrijden.

Beter maar niet gezond

Als patiënten de ziekte en de periode van opname (in ziekenhuis of op de i.c.) overleven zijn ze ernstig verzwakt en vermoeid, lijden vaak aan emotionele en cognitieve functiestoornissen. Na een i.c. opname kan het zogenaamde Post Intensive Care Syndroom ontstaan. Mensen lijden dan naast de cognitieve stoornissen als concentratieverlies en problemen met denken, geheugen en praten aan depressies, angststoornissen of Post Traumatische Stress Stoornissen.
De lange weg omhoog uit een diep dal is begonnen.

De lange, lange weg omhoog.

Al tijdens de acute fase van de uitbraak hebben verschillende instanties zich bezig gehouden met de vraag hoe ex-COVID-19 patiënten het best kunnen worden begeleid naar herstel. Instanties als icconnect, vanuit de belangen van post i.c. patiënten en het project REACH hebben nagedacht over hoe de revalidatie van ex-covid patiënten zo optimaal mogelijk vorm gegeven kan worden. 
Dit heeft geleid tot een nauwe samenwerking tussen fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en diëtisten.
Desondanks is de verwachting dat de revalidatie van ex-covid patiënten een lange weg zal zijn. Hun extreem lage belastbaarheid vormt daarbij een belangrijke factor.

Zwakte, vermoeidheid en benauwdheid.

Na het doormaken van COVID-19 zijn mensen extreem vermoeid, is de spierkracht minimaal en houden mensen vaak nog lang last van ademhalingsproblemen. De lage belastbaarheid speelt de patiënt en de fysiotherapeut parten bij de training van spierkracht en het uitbouwen van de conditie. De trainingsintensiteit is aanvankelijk laag (ongeveer op 40%) en wordt heel behoedzaam verhoogd. 

Ruimte voor verbetering

Multidisciplinaire samenwerking

Het mooie van het werk van ic-connect en REACH is de focus op multidisciplinaire samenwerking. De fysiotherapeut traint met de patiënt spierkracht en uithoudingsvermogen, de ergotherapeut adviseert en biedt hulpmiddelen om de dagelijkse handelingen beter uit te kunnen voeren, de diëtist kijkt naar de optimale voeding en de psycholoog helpt bij het oplossen van de angststoornissen en depressieve gedachten.
Toch, het zult u niet verbazen, mis ik een discipline in dit rijtje. Een discipline die een waardevolle aanvulling kan zijn en de hersteltijd en de kwaliteit van het herstel significant kan verbeteren. Ik wil dan ook pleiten voor het betrekken van de  osteopathie bij de behandeling van post COVID-19 patiënten.

Osteopathie ondersteunt het herstel

Osteopathie is een van origine Amerikaanse geneeswijze die vanuit de anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie op zoek gaat naar functiestoornissen in het lichamelijk functioneren. De gedachte is dat de som van de consequenties van die functiestoornissen leidt tot de symptomen die de patiënt ervaart.
De werking van osteopathie wordt verklaard middels een vijftal verklaringsmodellen:
  • Het biomechanisch model
  • Het neurologisch model
  • Het respiratoir/circulatoire model
  • Het bio-psychosociaal model
  • Het bio-energetisch model
In de praktijk komt het er op neer dat een osteopaat bij een patiënt een analyse maakt van oorzaak en gevolg. Vanuit die analyse kun je terug redeneren van gevolg (symptoom) naar oorzaak (bewegingsverlies, verstoring van de doorbloeding of veranderde zenuwwerking van een bepaald orgaan) en de problemen aan de bron aanpakken.

Osteopathie kijkt heel breed

Osteopathie betrekt het hele lichaam, elk orgaan en elk stukje weefsel, in de analyse van oorzaak tot gevolg. Het lichaam is namelijk geen verzameling losse stukjes maar een eenheid en het functioneert ook als een eenheid. 
De functie van elk orgaan en elk stukje weefsel in het lichaam is afhankelijk van elk ander stukje weefsel in het lichaam en het lichaam is pas optimaal gezond als elk stukje weefsel de vrijheid heeft om optimaal te functioneren.

Osteopathie helpt het herstelvermogen

De osteopathische behandeling is er op gericht elk stukje weefsel en elk orgaan dat gestoord is in zijn functie te corrigeren in zijn bewegelijkheid ten opzichte van zijn omgeving en ten opzichte van zichzelf. In de praktijk komt dit vaak neer op het oplossen van spanning in bindweefselstructuren die vanwege die spanning de doorbloeding (arterieel en veneus), de lymfecirculatie of de normale zenuwwerking storen.
Als deze spanning is opgelost, krijgen de cellen van het weefsel of orgaan weer de mogelijkheid tot een goede uitwisseling en zal het weefsel herstellen. 
Het functieherstel van alle weefsels en organen samen zorgt voor het herstel van het gehele lichaam en herstelt daarmee de gezondheid.

Het osteopathisch behandelplan

Omdat de patiëntencategorie van "de ex-covid19 patiënt" nog nieuw is kan ik hier geen heel gedetailleerde uiteenzetting geven van hoe een osteopatische behandeling bij deze patiënten er precies uit ziet. 
Maar dat is ook niet erg. Sowieso is osteopathie een individu-specifieke therapie. Dat houdt in dat de behandeling er bij elke patiënt net even anders uitziet. 
Dat heeft onder meer te maken met het feit dat elke patiënt in zijn leven andere ongevallen, ziekten en moeilijke perioden doormaakt en zo een heel eigen ontstaansgeschiedenis opbouwt. 
Ook als de symptomen hetzelfde lijken te zijn als bij de buurman, is de oplossing uniek en individueel.
Dat is bij post-COVID patiënten niet anders. Ook bij deze patiëntencategorie is de gezondheidsgeschiedenis van belang bij het oplossen van de kettingreactie aan problemen die leidt tot het huidige functioneren.

Afgaand op wat er nu bekend is over de lichamelijke problemen bij ex-COVID-19 patiënten ga ik ervan uit dat in ieder geval de onderstaande systemen aandacht verdienen:
  • Sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel
  • Longen en longvliezen
  • Milt
  • Nieren
  • Bijnieren
  • Lever
  • Hersenen
Aandacht voor en osteopatische behandeling van deze en andere organen en structuren leidt ongetwijfeld tot een sneller herstel en een uiteindelijk betere kwaliteit van leven voor een grote groep patiënten die de best mogelijke zorg verdienen.

Axel Staps, osteopaat

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kennisvelden van de osteopaat

Osteopathie en het immuunsysteem

Casus: Tics door Beugel