Osteopathie en het immuunsysteem

 Hoe een osteopaat het immuunsysteem helpt.

We zitten in het midden van een pandemie. Een eng nieuw virus waart rond en maakt over de hele wereld meer dan een miljoen slachtoffers. Mensen die al kwetsbaar zijn en het nieuwe Coronavirus oplopen worden ernstig ziek en houden ng lang last van hele vervelende lichamelijke en mentale klachten.

De medische behandeling wordt gelukkig een stukje beter, doordat artsen hebben ontdekt welke ontstekingsremmers en andere medicijnen een gunstiger verloop mogelijk maken en hoe precies elke individuele patiënt verpleegd moet worden, maar ideaal is het nog lang niet.

Ook de hoop op een vaccin biedt nog niet veel troost. Allereerst duurt het nog wel even voordat er een werkzaam en vooral veilig vaccin is gemaakt maar ook als er een vaccin is zal een deel van de mensen niet worden beschermd door dat vaccin. 
Dat komt doordat de mensen die nu vatbaar zijn voor het virus meestal al een onderliggend lijden hebben. Deze mensen zijn al niet helemaal gezond en vaak werkt het immuunsysteem bij deze mensen al niet goed.
Als het Covid-19 vaccin net zo goed werkt als het gewone griepvaccin zal het 60 to 70% van de mensen niet beschermen.
Vandaar dat op het moment het thema "immuunsysteem versterken" erg populair is. 
En inderdaad, zorgen dat je immuunsysteem optimaal functioneert is heel zinvol en als osteopaat help ik in mijn praktijk in Haarlem veel mensen met het optimaliseren van de afweer. 
Maar het immuunsysteem "vergroten" of "versterken" kan helemaal niet.

Osteopathie en de complexiteit van het immuunsysteem

De misvatting dat het immuunsysteem kan worden versterkt komt voort uit een te simplistisch beeld van dat immuunsysteem. 
Het immuunsysteem is een complexe lichaamsfunctie waar bijna alle structuren en weefsel in het lichaam bij betrokken zijn.
De simplistische voorstelling van het immuunsysteem beperkt zich meestal tot het deel dat we het "specifiek immuunsysteem" noemen. 
Het specifiek immuunsysteem is het deel van het immuunsysteem met de witte bloedlichaampjes. Iedereen weet wel dat we in ons lichaam witte bloedcellen hebben die de "boze cellen" aanvalt en doodt. De witte bloedcellen worden ook vaak voorgesteld als soldaatjes en een leger dat ons verdedigt tegen de buitenwereld. 
Als je uitgaat van die voorstelling lijkt het logisch dat meer automatisch beter is, maar niets is minder waar. Meer is niet beter. Er is zelfs een ernstige ziekte waarbij een (te) grote hoeveelheid witte bloedcellen het belangrijkste kenmerk is: leukemie.
Het is ook niet zo dat een actief immuunsysteem per sé goed is. Het specifiek immuunsysteem hoort alleen in actie te komen als er een ziekteverwekker het lichaam binnendringt, verder niet. Als het immuunsysteem actief is als er geen aanleiding voor is kan het zelfs lichaamseigen weefsel aanvallen en dat noemen we dan een auto-immuunziekte.
Als osteopaat ben ik opgeleid in fysiologie, neurologie, en anatomie en ken de complexiteit van het immuunsysteem en osteopathie is in staat de patiënt te behandelen waardoor de afweer werkt zoals het moet werken, precies goed. Hoe? Dat zal ik later in dit stukje uitleggen.

Verschillende delen van het "immuunsysteem"

Zoals ik al zei. het immuunsysteem is een complex geheel en in mijn opleiding tot osteopaat heb ik geleerd de verschillende elementen van het immuunsysteem te onderscheiden. In mijn praktijk in Haarlem onderzoek ik de patiënt in zijn totaliteit omdat het de visie is van de osteopathie dat het lichaam een eenheid is en als eenheid functioneert. Ik spreek dus liever van de afweer dan louter van het immuunsysteem.

De verdediging van het lichaam begint namelijk al bij de buitenkant van ons lichaam. De huid is relatief dik en een moeilijk te nemen hindernis voor ziekteverwekkers. Bovendien bevinden zich op de huid bacteriestammen die in symbiose met ons samenleven en ziekteverwekkers bestrijden.
Maar niet alleen de huid is buitenkant. Ook het slijmvlies van de mond, spijsverteringskanaal, longen en ogen zijn buitenkant en beschermen ons, als het goed is, tegen aanvallen van buiten.

In het slijm dat het slijmvlies produceert zitten afweerstoffen (immuunglobuline A) en enzymen. Deze stoffen maken binnendringende ziekteverwekkers onschadelijk. Het is dus van groot belang dat de slijmvliezen in het lichaam van topkwaliteit zijn. Als osteopaat heb ik technieken tot mijn beschikking om het slijmvlies te helpen herstellen. Die technieken zijn gericht op het optimaliseren van de doorbloeding, lymfeafvloed en bezenuwing van een bepaald gebied. 

Ik besteed in mijn praktijk voor osteopathie in Haarlem ook veel aandacht aan het helpen herstellen van bindweefsel. Bindweefsel is namelijk het weefsel dat "onder" slijmvlies ligt en verantwoordelijk is voor een goede voedingstoestand van slijmvlies. In het bindweefsel liggen de bloedvaten, lymfevaten en de zenuwen ingebed en door het bindweefsel te behandelen kan ik als osteopaat de doorbloeding en de bezenuwing van weefsel beïnvloeden. Maar ook in het bindweefsel zelf zijn weer afweercellen actief en de mate waarin die cellen hun werk kunnen doen is afhankelijk van de kwaliteit van het bindweefsel en is dus gunstig te beïnvloeden door de behandeling van een osteopaat.

Pas als de ziekteverwekker het bindweefsel is gepasseerd en in het bloed terecht komt, komt het deel van het immuunsysteem dat de meeste mensen kennen, het specifieke imuunsysteem in actie

Het immuunsysteem en stress

Een belangrijke factor in ons, modern, westers leven is stress. Stress is voor ons al zo normaal dat we het meestal al niet eens meer als stress ervaren.

Maar als ik het even anders benoem, en ik noem stress activiteit, zie je direct hoe gestresst we zijn met zijn allen. 
De balans tussen activiteit (stress dus) en herstel (rust) staat onder leiding van het vegetatief (of autonoom) zenuwstelsel. Dit vegetatief zenuwstelsel bestaat uit twee delen de (otho) sympaticus en de parasympaticus. Waarbij de sympaticus de stresskant is en de parasympaticus de rustkant.

Stress (dus activiteit van de sympaticus) remt het immuunsysteem. 
De sympaticus wordt alleen niet alleen geprikkeld door problemen op het werk of andere zorgen. Ook informatie uit het lichaam van organen die hun natuurlijke bewegelijkheid hebben verloren prikkelen de sympaticus en remmen zo het immuunsysteem. Als osteopaat in Haarlem zoek ik, bij problemen met het immuunsysteem, naar stoornissen in de bewegelijkheid van alle organen en structuren in het lichaam.

Zelf het immuunsysteem helpen

Ik begon met te vertellen dat het versterken van het immuunsysteem eigenlijk niet kan maar naast een behandeling door een osteopaat bijvoorbeeld bij mij in Haarlem, zijn er wel degelijk dingen die je kan doen om het immuunsysteem niet in de weg te zitten.

Lekker bewegen, niet roken, niet drinken, goed en voldoende slapen en aandacht voor het verminderen van stress in je leven hebben allemaal een gunstig op de functie van het immuunsysteem.

En zo zorgen we er samen voor dat u gezond blijft.




Meer blogjes van mij lezen? Kijk eens op:




  

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kennisvelden van de osteopaat

Casus: Tics door Beugel