Het beeld over Osteopathie

De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie heeft recentelijk een onderzoek gedaan naar het beeld dat leeft in de maatschappij over osteopathie en wat blijkt: de mensen vinden osteopathie vaag.

Vaag? VAAG? Zijn ze nu helemaal belatavelt (ik heb altijd als eens iets willen schrijven met het woord belatavelt erin) Osteopathie is helemaal niet........... oke, ik geeft het toe. Op het eerste gezicht zitten er wat vage, misschien zelfs zweverige kanten aan ons vak. Ik vind dat zelf niet maar ik ben dan ook zelf osteopaat. Hoe komt het dan dat patiënten het vaag vinden en wij niet.

Als je kijkt naar waar osteopathie op gebaseerd is is daar niets vaags aan. Osteopathie maakt gebuikt van dezelfde medische basiswetenschappen als elke reguliere arts, anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie. We gebruiken dus de zelfde kennis, maar we gebruiken die anders.

De arts gaat op zoek naar een pathologie, een ziekte, een zichtbare aandoening of afwijking in het lichaam. Dit leidt tot een diagnose, die over het algemeen wordt samengevat in één woord (vaak eindigend op itis, ose, algie en dergelijke). Dat woord geeft zowel het getroffen lichaamsdeel aan, als datgeen wat er met dit lichaamsdeel aan de hand is.
Een mooi voorbeeld is altijd appendicitis (blinde darm ontsteking). In het woord appendicitis zit het woord appendix (wormvormig aanhangsel van de dikke darm) en itis (ontsteking). Appendicitis betekend dus "een ontsteking van het wormvormig aanhangsel van de dikke darm. Appendicitis is een prachtig woord. To the point, no nonsense, 't is wat 't is. De oplossing is ook simpel en begrijpelijk. De chirurg pakt een scalpel (is engelse ziekehuisseries altijd een "Ten  Blade") en rits rats, no more appendix en no more itis.
Volkomen begrijpelijk en volledig knip en klaar.

En nu ben ik als osteopaat er gerust ook heel blij mee dat ze dat zo goed kunnen en misschien is appendicitis geen goed voorbeeld want appendicitis is een pathologie en wij osteopaten behandelen geen pathologieën, maar het is wel bruikbaar als illustratie voor het verschil in denken.

Wij vragen ons namelijk allereerst af: waarom is die blinde darm ontstoken? Nogmaals: we doen het niet, maar als wij blinde darmontstekingen zouden behandelen, gaan we op zoek naar verstoringen in de rest van het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het feit dat het immuunsysteem de ontsteking niet opmerkt voor dat het tot symptomen leidt.

Ik ben u nu al kwijt hè. Oké, bedenk: wij opereren niet en we schrijven geen medicatie voor, dan doet de arts.
Wij helpen het lichaam gezond te worden en zelf problemen op te lossen. Wij stimuleren het zelfherstellend vermogen van het lichaam.
Het probleem is alleen dat er honderd en één redenen kunnen zijn waarom het lichaam zijn zelfherstellend vermogen verliest. En bij elke patiënt met dezelfde klacht is de oorzaak toch weer anders.
Omdat de osteopatische verklaring van een klacht altijd een kettingreactie van verstoringen door het hele lichaam is, is onze diagnose nooit één woord. En dat maakt het complex.

Wat vervolgens misschien vaag overkomt is de therapie zelf. We gebruiken onze handen om aan de buik of de schedel te voelen en dat lijkt abracadabra. Toch ervaart de patiënt op dat moment vaak wel degelijk de relatie die dat gebied heeft met de locatie van de klacht. Het is alleen schijnbaar "op afstand". De oorzaak van een probleem zit meestal ergens anders dan waar de pijn zit.

Patiënten die bekend zijn meet osteopathie vinden het over het algemeen ook niet zo vaag, gelukkig krijgen we ook hoge tevredenheidscijfers.
Voor wie nog geen ervaring heeft met osteopathie: ik weet niet of dit stukje helpt maar als u al lang ergens last van heeft, en niets helpt, kom dan eens langs. Dan probeer ik het nog eens uit te leggen maar dan toegespitst op uw persoonlijke situatie. Met uw klacht en uw oplossing.

Axel Staps D.O.-mro
Osteopaat, Movere Osteopathie Haarlem

Reacties

Populaire posts van deze blog

Casus: Tics door Beugel

Osteopathie als ondersteuning bij COVID-19 revalidatie

Omarm het symptoom