Osteopathie: de kunst van het verbinden

Osteopathie is een serieuze geneeswijze voor tal van klachten bij volwassenen, kinderen en baby's. Osteopathie wordt alleen door veel mensen als vaag gezien en eerlijk gezegd snap ik dat ook wel een beetje.
Ik ben nu zelf 16 jaar osteopaat in Haarlem en ik heb er zeker 10 jaar over gedaan om op een enigszins begrijpelijke manier uit te leggen hoe osteopathie werkt. Misschien tijd om de basisprincipes van osteopathie via een aantal blogjes uit te lichten.

Eén van die basisprincipes is dat het lichaam als een éénheid functioneert. Het lichaam bestaat niet, zoals een auto, uit allemaal verschillende (losse) onderdelen maar alles is nauw met elkaar verbonden door bijvoorbeeld het bindweefsel. Deze verbondenheid houdt ook in dat elk deel van het lichaam invloed heeft op elk ander deel van het lichaam. Elke klacht is daardoor eigenlijk een probleem van het hele lichaam en niet alleen van het weefsel waar de klacht zich toevallig uit.
Dit is de reden waarom osteopaten het hele lichaam onderzoeken in de zoektocht naar de oorzaak van de klacht. Patiënten kijken nog wel eens vreemd op als ik de organen in de buik onderzoek als iemand hoofdpijn heeft maar wat de meeste mensen niet weten is dat bepaalde buikorganen bijvoorbeeld invloed kunnen hebben op de doorbloeding van het hoofd en op die manier hoofdpijn kan veroorzaken.

Omdat wij als osteopaten proberen de klacht aan de bron op te lossen zullen we in zo'n geval dus het probleem van het buikorgaan oplossen.

Er zijn verschillende "wegen" waarlangs de relaties tussen verschillende organen in het lichaam lopen. bloedvaten, zenuwen en bindweefsel zijn wel de belangrijkste maar doordat er verschillende routes zijn, is het oplossen van de puzzel van de klacht vaak een complexe aangelegenheid. Wij gebruiken onze kennis van de anatomie, fysiologie, neurologie en zelfs embryologie bij deze zoektocht en vragen ons niet alleen af welk stukje weefsel er in de problemen is, maar vooral ook waarom. Als we die vraag hebben kunnen beantwoorden hebben we ook een therapeutisch antwoord welke een structurele verbetering van de gezondheid biedt, een effectieve en langdurig effect op de klachten en niet alleen symptoom-bestrijdend werkt.

Axel Staps
Osteopaat
Movere praktijk voor osteopathie

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kennisvelden van de osteopaat

Osteopathie en het immuunsysteem

Casus: Tics door Beugel