Osteopathie bij Burnout

Burnout is een groot probleem op individueel en sociaal niveau. TNO heeft berekent dat in 2012 de totale kosten aan arbeidsongeschiktheidsuitkeringen t.g.v. psychosociale arbeidsbelasting 1,2 miljard euro bedroeg.
Maar los van de kosten, verlies van arbeidspotentieel en andere maatschappelijke aspecten is burnout vooral een persoonlijk drama. Herstel duurt maanden en soms jaren, en zelfs na het "herstel" blijven mensen vaak een verlaging van de belastbaarheid ervaren.

Burnout werd voorheen vaak als puur psychische aandoening gezien, maar steeds meer onderzoekers komen daar op terug. Burnout is een probleem van chronische stress, dat een chronische aanspraak maakt op het stresssysteem. Er spelen dus belangrijke fysiologische (lichaams-chemische) factoren een rol.

Met name deze fysiologische factoren zorgen ervoor dat herstel niet automatisch optreed als men stopt met werken. De rust die ontstaat door het werk neer te leggen, veel te slapen en verder op de bank te zitten, verlichten op dat moment wel enkele symptomen, maar het lichaam hersteld niet omdat de fysiologie zichzelf in een wurggreep houdt.

Herstel van een burnout kan dus pas echt plaatsvinden als naast coaching en psychologische begeleiding de fysiologie wordt herstelt. Daarbij kan osteopathie van enorm waarde zijn. Osteopathie kan de structuren die deel uit maken van de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnieras beïnvloeden, alsmede de activiteit van de sympaticus (het stessdeel van het vegetatieve zenuwstelsel) verminderen. Osteopathie geeft het lichaam zijn herstelvermogen terug

Een gecombineerde aanpak verkort de hersteltijd en verbeterd de uiteindelijke kwaliteit van dat herstel.

Meer blogs van mijn hand lezen? Lees dan deze eens met drie tips om goede voornemens vol te houden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Casus: Tics door Beugel

Osteopathie als ondersteuning bij COVID-19 revalidatie

Omarm het symptoom