Omarm het symptoom

Elke klacht gaat gepaard met symptomen. Dat lijkt een open deur, maar er zit een aspect aan dat "wij hier in het westen", en dan bedoel ik niet de randstad, nauwelijks meer beseffen. Symptomen hebben een doel!

In onze haastige samenleving, waarin we van alles moeten, hebben we eigenlijk helemaal geen tijd voor vervelende pijntjes, snotterigheid, vermoeidheid en noem alle andere vervelende bijkomstigheden van ziek zijn maar op. Gelukkig kunnen we, hop naar de dokter en krijgen we een pilletje, zalfje of drankje mee om het leed wat te verzachten. Een groot deel van de beschikbare medicijnen zijn symptoombestrijders en nemen de oorzaak niet weg.

Maar is dat erg dan? Nou dat hangt er vanaf. Als symptomen levensbedreigend zijn, of ernstige schade kunnen aanrichten is het goed dat en een pilletje is dat dat voorkomt, maar verder is uitzieken toch vaak beter.

Wat mensen zich niet vaak realiseren dat het meestal niet rechtstreeks de ziekteverwekker is die het symptoom veroorzaakt, maar het lichaam zelf.
Neem koorts: Koorts is een verhoging van de kerntemperatuur, met als doel om het lichaam minder geschikt te maken voor een ziekteverwekker om te overleven. Veel ziekteverwekkers gedijen het best bij 37,5 graad celsius (normale lichaamstemperatuur) en die bacteriƫn en virussen hebben het een stuk moeilijker bij 40 graden. Ze worden zwakker en kunnen zich minder makkelijk vermenigvuldigen, waardoor ze weer makkelijker opgeruimd kunnen worden door de witte bloedlichaampjes. Koorts is dus een mechanisme van het lichaam om ziekteverwekkers te elimineren. Is het dan slim om een koortsverlagend middel te nemen? Tja....

Of kijk naar pijn. Pijn is een signaal van het lichaam dat er schade is of schade dreigt te ontstaan aan het lichaam. Heel handig dus! Het is als een groot verkeersbord "Wegafsluiting". Het is een waarschuwing om niet op de zelfde weg door te gaan.
Is het dan slim om een pijnstiller te nemen? Dacht het niet!

Maar chronische pijn dan?  Daar geldt in principe het zelfde voor. Pijn zonder duidelijke medische oorzaak is nog geen pijn zonder oorzaak. Pijnstillers zijn niet alleen een (soms) onnodige chemische belasting voor het lichaam, maar maskeren het feit dat het lichaam een probleem heeft. Is het dan niet beter om op een andere, dan regulier medische, manier de oorzaak van de pijn te achterhalen?

Omarm het symptoom en laat het je vertellen wat er mis is met je. Als osteopaat behandel ik dagelijks mensen met chronische, onverklaarbare klachten en ik doe dat op een volstrekt natuurlijke manier. Simpelweg door goed naar het lichaam te luisteren en te doen waar het om vraagt.

Axel Staps

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kennisvelden van de osteopaat

Osteopathie en het immuunsysteem

De Arts Versus De Osteopaat